Tudtad, hogy az emberek jó része nem a természetes legkedvezőbb hangszínét használja?

Többször is előfordul, hogy ha valakinél észreveszem, hogy hangképzési problémája van, és erre felhívom a figyelmét, megdöbben:

‑ Szóval azt mondod, nem a saját hangomon beszélek?

 ‑ Igen, azt. Bár ez a megszokott hangod, de nem jó helyen képzed. Hidd el, van ennél szebb hangod is!

És ekkor elkezdjük megkeresni célzott gyakorlatokkal az elöl szóló rezonanciáját, szaknyelven a zöngéjét. És lássatok csodát, egyre jobban rátalál és ismerkedik vele, amíg úgy érzi, már elfogadta és meg is szerette az új hangját, és ráébred: – Ez az, ez vagyok én!

Tudjuk, hiszen számtalan szakirodalom szól arról, hogy a hangszín, a hang rezonanciája szorosan összefügg a személyiséggel, vagyis a hangkarakter a személyiség típusáról, az egyéniségről árulkodik. Amikor viszont ilyen személyes élmények érnek, mert előttem játszódik le a felismerés ‑ hiszen ez vagyok én! – ez mindkettőnknek egy mindent elsöprő heuréka élmény!

 

Mi történik, ha valaki nem a természetesen zengő rezonanciájával beszél?

Akkor nem lesz én-azonos a megszólalása. Például túlságosan bizonytalan, félénk lesz, vagy épp ellenkezőleg nagyon kemény, erőszakos benyomást kelt, és persze számtalan változat létezik még ezeken túl. Nők esetében gyakori, hogy túlságosan kislányos, szinte nyafogó a megszokott hangszíne, férfiaknál gyakran előfordul, hogy feszült, szorított torokhangon beszél. Ez a hallgatóságban, közönségben ösztönösen kellemetlen érzületeket kelt. Hiába mond valaki tartalmában nagyszerű gondolatokat, a befogadása nem lesz könnyű, mert ez a hatás mindig átsugárzik a közönségre idegi-fizikai síkon, és bár nem tudatosan, de ellenérzéseket szül.

Mi van akkor, ha a szépen szóló hangodon szólalsz meg?

A szép zöngével, a saját „elöl szóló” hangján és laza izomtónussal beszélő-jelenlévő előadó áttöri az esetleges befogadói gátakat, hiszen a hallgatósága máris azonosul vele, mert a hangzás és a könnyed testbeszéd kellemes lelki és testi érzeteket kelt benne. Nemcsak a fülnek kellemes érzés hallgatni a gondolatait, hanem az előadó személyiségét is rokonszenvesnek érzik.

Milyen hasznod lesz belőle, ha kellemes érzéseket keltesz a hangoddal, a jelenléteddel?

Azonnal érzékelhető lesz az előadói sikered, mert…

 ha vállalkozó, üzletember vagy…

ha szakmai körhöz és/vagy intézményhez tartozol…

✅ könnyebben megértenek, sőt érzelmileg is közel kerülnek hozzád,
✅ felfigyelnek az ajánlatodra,

✅ élénkebben érdeklődnek,

✅ többen és többet vásárolnak,

✅ gyarapodik a bevételed.

✅ felfigyelnek a gondolataidra,

✅ élénkebben érdeklődik munkádról a sajtó,

✅ többször is meghívnak szakmai fórumokra,

✅ növekszik a reputációd és a bevételed is.

 

A különféle „Adj hangot magadnak!” képzések célja

Azon dolgozunk, hogy mielőbb ráérezz a „saját hangodra” és ezzel együtt a magabiztos, én-azonos személyiséged, vagyis az igazi egyéniséged szólaljon meg minden fontos szituációban.

Ez az egyik lényeges beszédtechnikai felkészültség adja a belépőt a hatásos, átütő beszéd birodalmába, ez lesz minden megnyilatkozásod alapja. Persze ezzel még nem teljes a képzés, ezenkívül még sok-sok elsajátítandó technikai elem is vár rád, sőt az elméleti ismeretek meg a pszichikai állapotod is részese a hiteles, hatásos nyilvános beszédednek, fellépésednek. (Folytatása következik.)